• info@deauditoren.nl
  • +31(0)485 229 014
  • +31(0)485 229 014
 

De sterktes en zwaktes van een Interne audit.

De sterktes en zwaktes van een Interne audit.

  • Geschreven door De Auditoren
  • 27 mei 2020
  • 3 minuten leestijd

De sterktes en zwaktes van een Interne audit

Een interne audit is een onderzoek van een bedrijf naar het goed en betrouwbaar functioneren van de organisatie aan de hand van opgestelde norm eisen of procedures. 

Interne audits zijn een belangrijk onderdeel van elk managementsysteem. Een goed uitgevoerde audit brengt risico’s preventief in beeld voordat er afwijkingen, incidenten of andere ongewenste situaties ontstaan. Deze toetsing kun je ook perfect gebruiken om de kwaliteit van de bedrijfsprocessen te verbeteren.

Je kunt dit doen aan de hand van een aantal onderwerpen:

  • Een check op alle processen en de werkzaamheden om te controleren of iedereen zich binnen het bedrijf houdt aan de afspraken die er gemaakt zijn.
  • Alle risico’s van de organisatie doornemen om te kijken of er goed is gekeken naar kwaliteit, milieu, arbo en veiligheid.
  • Een controle op de betrekking van ISO normeringen en hoe daaraan voldaan wordt.

Zo zijn er nog vele andere manieren om een inzicht te krijgen in de kwaliteit van de organisatie.

 

Wat zijn de valkuilen?

Het is van belang dat een bedrijf voor de ISO normeringen jaarlijks al zijn kritische processen toetst op de doeltreffendheid hiervan.

Probeer dit niet te zien als noodzakelijk kwaad maar als mogelijkheid om dieper in de organisatie te duiken en te verbeteren waar dit mogelijk is.

Je kan het beste voordeel halen uit deze situatie gezien het toch moet gebeuren.

De grootste valkuil is toch wel dat een auditor zijn eigen processen niet mag auditen. Dit houdt in dat een medewerker van de QA/KAM afdeling geen audit mag uitvoeren over het KAM onderdeel van de organisatie. Dit kan voor veel bedrijven een probleem veroorzaken want wie kan deze audit dan wel uitvoeren met de juiste kennis? 

Daarnaast kost het voor veel werknemers ook erg veel tijd om processen te toetsen en een rapportage hiervan op te maken.

 

De Auditoren hebben hiervoor dé oplossing

Door een interne audit uit te laten voeren door De Auditoren ben je verzekerd van een complete check die voldoet aan de eisen die binnen jouw gewenste normen worden gesteld.

Wij voeren een volledige controle uit waardoor het tijdrovende proces van auditen en rapportage schrijven bij ons komt te liggen.

Er is geen probleem meer met de vraag “wie mag welk proces auditen?”. De onafhankelijkheid is altijd gewaarborgd. Je krijgt door onze kennis en onafhankelijke blik op de organisatie een volledige rapportage met daarin alle belangrijke aandachtspunten vermeld.

Voor de organisatie is deze rapportage te gebruiken als complete GAP-analyse op het bestaande systeem.

 

Meer weten over interne audits en de voordelen van het uitbesteden hiervan?

Kijk op www.deauditoren.nl

Recente blogposts

Wij helpen graag

De Auditoren helpen graag om alles uit handen te nemen. Wij richten ons volledig op jouw organisatie. Dit doormiddel van het implementeren van o.a. managementsystemen of het uitvoeren van interne en/of leveranciersaudits.

Met alle nodige kennis in huis, zorgen De Auditoren voor een klantgerichte aanpak en een unieke oplossing.

Ben jij geïnteresseerd? Wij maken graag een passende offerte voor je.

Wij helpen graag